СТРАТЕГІЇ СТАТЕВОГО ВИХОВАННЯ ПІДЛІТКІВ ТА ЮНАКІВ З РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА - Дубовик, М.О. (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2019)
Дана стаття присвячена дослідженню особливостей соціо-сексуального функціонування підлітків та юнаків з РАС. Зокрема, у статті висвітлено особливості сексуальної поведінки підлітків і юнаків з РАС, проаналізовано сутнісні характеристики даного розладу та специфіку підліткового віку – в якості чинників, що провокують прояви неприйнятної сексуальної поведінки. Наголошується на вагомій ролі адекватного статевого виховання, що спрямоване на мінімізацію проявів проблемної сексуальної поведінки підлітків і юнаків з РАС. Реалізація принципу повторення інформації, візуальний супровід, розрізнення «публічного» та «інтимного» соціальних контекстів, надання адекватної інформації про фізіологію статевої системи, типи стосунків між людьми, прийнятну та неприйнятну сексуальну поведінку, а також обговорення питань інтимної безпеки – розглядаються як компоненти ефективної стратегії статевого виховання підлітків і юнаків з РАС. Підкреслюється необхідність комплексного підходу: важливо приділяти увагу питанням статевого виховання як під час психолого-педагогічної профілактичної та корекційної роботи з підлітками і юнаками з РАС, так і в межах сімейного виховання.