Навчання дітей дошкільного віку з проявами диспраксії як актуальна науково-педагогічна проблема - Гладуш, Віктор; Ковачова, Барбора; Дудек, Мічеслав (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
Метою статті є висвітлення проблем навчання і виховання дітей з проявами диспраксії у дошкільному закладі освіту з інклюзивною формою навчання. Диспраксія це захворювання, яке дотепер вивчено не досконало, але достоменно відомо, що вагомо впливає на дрібну та велику моторику, моторне планування та координацію, мову і мовлення. Помітити диспраксичні прояви у дитини можливо лише в 3-4 роки. Ця категорія дітей переважно не страждає порушеннями інтелектуального розвитку та відвідує заклади дошкільної освіти. Практика свідчить, що освітній процес з такими дітьми має ускладнення через коротку тривалість концентрації уваги для складних завдань, проблеми з виконанням чи запам’ятовуванням інструкцій, відсутність організаторських здібностей, труднощі з освоєнням нових навичок, низька самооцінка, незріла поведінка, проблеми з друзями тощо. Науково-дослідницьким проектом «Командний підхід до навчання дитини з диспраксією в дошкільному закладі: від виявлення труднощів до успішної інклюзії» KEGA 007KU- 4/2024 пропонуються ефективні стратегії для надання допомоги таким дітям в освітньому інклюзивному середовищі.