Особливості проявів немовленнєвих симптомів у дітей з моторною алалією - Ткач, Оксана (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті представлені результати вивчення особливостей проявів немовленнєвих симптомів у дітей дошкільного віку з моторною алалією. У вибірці представлені 10 дітей 4- річного віку, що відвідують логопедичні групи м. Кам’янця-Подільського та отримують комплексну корекційну допомогу, що реалізується командою спеціалістів – вчителем-логопедом, психологом, корекційним педагогом та вихователями і батьками. Результати вивчення цієї категорії дітей засвідчили про наявність у них труднощів формування рухової сфери, а саме, наявності рухової та оральної апраксії, труднощів синхронізації та переключення рухів у кінцівках, узгоджених дій всього тіла, труднощів маніпулювання об’ємними та пласкими предметами. Вивчення особливостей формування пізнавальної сфери показало труднощі сприймання предметів, що можуть змінювати своє положення у просторі, особливості сприймання предметів без зорового співвіднесення і контролю. Дітям важко запам’ятовувати та швидко відтворювати дії з предметами, що можуть змінювати свою форму та величину, виготовлені з різних матеріалів, у окремих досліджуваних виявленні ознаки сенсибілізації за цим параметром. Доведено переважання у розвитку невербального інтелекту над вербальним, особливості виконання завдань з складання та розкладання предметів, поділених на окремі елементи, визначений ряд труднощів виконання вербальних завдань з опорою на маніпулятивну діяльність та без неї. У дослідженні також виявленні особливості емоційно-вольової та поведінкової сфери, а саме. Наявність у моторних алаліків проявів негативізму, агресії та самоагресії, ознак апатії. Також наявні прояви швидкої втомлюваності, втрати інтересу до ігрової та навчальної діяльності, усвідомлення та важке переживання своїх невдач.