Стимуляція фонаційно-артикуляторних вмінь у контексті терапії дисфагії в постінсультних пацієнтів з трахестомою - Савицька, Надія (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті аналізуються теоретичні аспекти впливу фонаційно-артикуляторної стимуляції на зменшення проявів дисфагії у постінсультних пацієнтів з трахеостомою. Схарактеризовані дослідження, які вказують на взаємозв’язок між дисфагією та розладами комунікації. Описані основні показання до встановлення трахеостомічних трубок у постінсультних пацієнтів, а також їх вплив на ковтання та спілкування. Проаналізовано роль логопеда (терапевта мови та мовлення) в процесі терапії ковтання та його основні завдання, зокрема навчання техніці безпечного ковтання та ефективного відкашлювання. Окреслені основні етапи логопедичної роботи з постінсультними пацієнтами з дисфагією та трахеостомою. Наведено приклад вправ та прийомів при непрямій терапії ковтання, які сприяють його відновленню, а також описані рекомендації щодо їх виконання. Визначено основні методи скринінгу на порушення ковтання з пацієнтами з дисфагією та трахеостомою. Описано основні специфічні критерії готовності пацієнтів з дисфагією та трахеостомою до деканюляції (зняття трахеостомічної трубки).