Методика організації вивчення табличного множення учнями з невираженими проблемами інтелектуального розвитку - Гаврилов, Олексій; Гаврилова, Наталія; Гладуш, Віктор (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2025)
У статті висвітлено спеціальну методику формування знань і навичок табличного множення в учнів з невираженими проблемами інтелектуального розвитку. Автори підтримуються позиції, що запорукою ефективного засвоєння математики учнями з невираженими проблемами інтелектуального розвитку первинного (при легких порушеннях інтелекту) та вторинного (обумовлених тяжкими порушеннями мовлення) генезу, в яких є труднощі опанування цим навчальним матеріалом, є правильно підібрані спеціальні методики формування цих знань та умінь. Методикою пропонується змінити послідовність знайомства цієї категорії учнів з табличними випадками множення, і, відповідно, ділення. В основу її використання поставлено формування у дітей позитивної мотивації на дану діяльність. Дана методика – це одна із форм проблемного навчання. Вона передбачає нетрадиційну організацію роботи вчителя з вивчення таблиці множення спочатку на 2, потім на 1, на 10, потім – на 3 з поясненням переставного закону множення, а надалі – на 4, 5, 6, 7, 8 і 9 з наочним показом зменшення кількості випадків множення, які необхідно запам’ятовувати. У процесі взаємодії в учнів з невираженими проблемами інтелектуального розвитку формується позитивне ставлення до цієї роботи. Спостерігаючи, що при вивченні таблиці множення на 4 потрібно вивчити лише 6 випадків, на 5 – лише 5 випадків, а на 9 – лише 1 випадок, у них формуються позитивні мотиви до діяльності на уроках математики. Причому на уроці формується вміння не лише заучувати напам’ять матеріал, але й показуються легші шляхи оволодіння ним, причому на усвідомленому рівні. Автори не претендують на оригінальність запропонованої методики, але вважають, що подібний підхід до вивчення одного із складних шкільних предметів – математики, може бути корисним. Дана мотиваційна методика може також принести позитивні результати у роботі вчителів у класах з інклюзивною формою навчання, де треба враховувати специфіку психофізичного розвитку учнів з особливими освітніми потребами. Дослідженням передбачено подальшу апробацію запропонованої методики із визначенням динаміки засвоєння цього матеріалу дітьми із невираженими проблемами інтелектуального розвитку із подальшим визначенням особливостей засвоєння цього матеріалу ними.