Дослідження інклюзивної компетентності вихователів закладів дошкільної освіти - Буйняк, Мар'яна; Олійник, Анна (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті описано результати експериментального дослідження стану сформованості інклюзивної компетентності вихователів закладів дошкільної освіти. Проаналізовано теоретичні підходи до розуміння поняття «інклюзивна компетентність»; з’ясовано, що вона передбачає єдність психологічної та методичної готовності педагогів до інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. Описано результати анкетування вихователів закладів дошкільної освіти за такими критеріями: розуміння сутності інклюзивної освіти, її концептуальних засад; ставлення до інклюзивної освіти; обізнаність з особливостями організації інклюзивного навчання в ЗДО; методична та психологічна готовність до роботи з дітьми з ООП; сформованість мотивації до професійного розвитку та підвищення кваліфікації у галузі інклюзивної освіти. З’ясовано, що в опитаних педагогів переважає позитивне ставлення до інклюзивної освіти та правильне розуміння її концепції, проте психологічна та методична складові готовності до навчання дітей з ООП є недостатньо сформованими. Відзначено, що позитивною тенденцією є бажання опитаних вихователів підвищувати власну професійну кваліфікацію у сфері інклюзивного навчання дітей з ООП.