Особливості розвитку дрібної моторики та зорово-моторних функцій у дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями у контексті підготовки до письма - Левицький, Вадим; Співак, Віталій (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
Стаття висвітлює практику підготовки до письма дітей з порушеннями інтелектуального розвитку дошкільного віку. Орієнтовний зміст роботи з розвитку дрібної моторики та зорово- моторної координації: формувати графічні навички, підготувати руку дитини до письма: розвивати дрібну моторику пальців та кистів рук; точність та співвіднесену координацію рухів очей та руки, ритмічність рухів; удосконалювати візуально-моторну координацію у системі «око- рука», навички точного копіювання зразка; розвивати вміння діяти за словесними інструкціями, узгоджуючи індивідуальний темп виконання із заданим, та вмінням самостійно продовжувати виконання поставленого завдання; контроль за власними діями; провести роботу з удосконалення пальцевої моторики і візуально-рухової регулятивної координації, виділити оптимальний час у режимі дня, інтегрувати цей напрямок у систему корекційно-розвиткової роботи; формувати у дітей інтерес до подібних вправ, перетворити їх на цікаву розвивальну гру.