Ставлення педагогічного складу до роботи підтримуючих команд у дитячих садах у Словаччині. - KLEIN, Vladimír; KLEIN, Vladimír; ŠILONOVÁ, Viera (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
Дослідження зосереджене на визначенні думок педагогічних працівників дошкільних установ щодо інклюзивної освіти з акцентом на роль та завдання членів шкільних підтримуючих команд. Вивчаються думки та ставлення директорів дитячих садків, вчителів та педагогічних асистентів до професій шкільного спеціального педагога та педагогічного асистента і їхня діяльність на передшкільному етапі шкільної системи. Для дослідження використовувався анкетний опитувальник, розроблений самостійно, який заповнили 394 респонденти з 142 дошкільних закладів. Результати дослідження підтвердили, що необхідним і надзвичайно важливим детермінантом інклюзивного підходу до освіти дітей дошкільного віку є ефективна робота членів шкільних підтримуючих команд, зокрема шкільних спеціальних педагогів та педагогічних асистентів, не лише щодо дітей зі спеціальними виховно-освітніми потребами, але й у вихованні та освіті здорових дітей.