Особливості застосування здоров’язберігаючих технологій у навчанні дітей з ООП - Михальська, Юлія; Рудзевич, Ірина (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2025)
У статті розглянуті новітні та найбільш ефективні технології здоров’язбереження, які доцільно використовувати при навчанні дітей з особливими освітніми потребами: навчання здоровому способу життя, технології збереження та стимулювання здоров’я, корекційні технології. Відзначається, що використання здоров’язберігаючих технологій в навчанні дітей з ООП є профілактичним методом, який не дає порушенням здоров’я з часом посилюватися і відповідно не утруднювати навчальний процес. Для кращого результату здоров’язберігаючі технології повинні включають такі компоненти, як варіативність методів і форм навчання; оптимальне поєднання рухових і статичних навантажень; навчання в малих групах; використання наочності; поєднання різних форм надання інформації; створення емоційно сприятливої атмосфери; формування мотивації до навчання; культивування знань з питань здоров’я. Передбачається обов’язкове використання психолого-педагогічних прийомів, методів, підходів для вирішення виникаючих проблем із здоров’ям дітей. Тільки комплексне і системне використання цих технологій допомагає досягти вагомих результатів. Здоров’язберігаючі технології, які використовуються в навчальному процесі створюють максимально можливі умови для збереження, зміцнення і розвитку духовного, емоційного, інтелектуального, особистісного та фізичного здоров’я дітей з ООП.