Підготовка вчителів-логопедів за магістерською програмою в житомирському державному університеті імені Івана Франка - Долінчук, Ірина (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2025)
Становлення спеціальної освіти досить складний та тривалий процес, що сягає корінням від епохи античності і до сьогодення. Реформи в освітньому просторі, наслідки війни та зростання кількості осіб з порушеннями мовлення, вимагають компетентних фахівців-логопедів, готових ефективно впроваджувати набуті знання і вміння у практичній діяльності з дітьми та дорослими. Логопедія тривалий час розвивалась в межах дефектології, тому спершу підготовка здійснювалась саме дефектологів, зокрема вища дефектологічна освіта в Україні пов’язана з відкриттям Фребелівського жіночого педагогічного інституту. Поступово почали з’являлися кафедри при інших ЗВО, які займалися підготовкою дефектологічних кадрів, а потім і логопедів, однак, в силу непростих історичних подій, системності у цих процесах не було. Наразі ж вчителів-логопедів готують в багатьох закладах вищої освіти, а саме за магістерською програмою – у 27-ми університетах України. Підготовка фахівців логопедичного профілю в сучасній Україні здійснюється відповідно до Болонської системи, стандартів для першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а з недавнього часу враховуватиметься ще і професійний стандарт на групу професій «Вчитель-логопед», «Логопед». У статті висвітлено особливості підготовки вчителів-логопедів за магістерською програмою «Спеціальна освіта. Логопедія» у Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Досліджено загальні відомості та наповнення освітньо-професійної програми, ставлення до її змісту здобувачів вищої освіти, котрі за нею навчаються. В рамках проведеного дослідження, серед здобувачів денної та заочної форм вищої освіти, вивчено особливості професійної спрямованості, здійснено аналіз циклу обов’язкових (фахових) та вибіркових дисциплін, вивчено рівень практичної підготовки за освітньо-професійною програмою, якість організації освітнього процесу загалом.