Розвиток та корекція словесно-логічного мислення у молодших школярів з Інтелектуальними порушеннями - Вержиховська, Олена; Тукало, Любов (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті подано теоретико-практичний аналіз вивчення особливостей розвитку словесно-логічного мислення у молодших школярів з інтелектуальними порушеннями. З’ясовано, що дві треті дітей цієї групи (66,67%) показали середній рівень його розвитку. Якісна характеристика цих дітей показала їхнє не знання, поверхове перетворення інформації на не сталі знання та структури з обмеженим використанням мовленнєвого супроводу за умови постійної допомоги корекційного педагога. Позитивним було виділено те, що школярі бажають самостійно здійснювати спроби робити нескладний аналіз і синтез, поверхове узагальнення та порівняння під час вивчення предметів чи об’єктів, їхнє абстрагування та елементарну оцінку. Це вони завжди виконують із вагомими помилками, які самостійно не виявляють і не виправляють. Встановлено, що розвиток цього процесу засобами навчальних і корекційно-розвиткових занять можливий за таких психолого-педагогічні умов : запровадження на уроках і корекційно-розвиткових заняттях перцептивних вправ, що сприятимуть розвиток структурних одиниць словесно-логічного мислення; підбір практичних вправ на розвиток словесно-логічного мислення з врахуванням рівня допустимого виконання їх дітьми; впровадження індивідуального та диференційованого підходу у процесі здійснювання вправ; правильного застосовування психолого- педагогічного забезпечення на уроках та під час корекційно- розвиткових занять при врахуванні провідної діяльності молодших школярів, що окреслює напрямок розвитку їхнього словесно-логічного мислення.