Організаційні засади діяльності Кам’янець-Подільського навчально-реабілітаційного центру: історія і сучасність - Дмітрієва, Оксана; Швець, Ольга (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті здійснено аналіз організаційних засад діяльності Кам’янець- Подільського навчально-реабілітаційного центру Хмельницької обласної ради, представлено короткий екскурс в історію створення закладу. Визначено основні завдання діяльності закладу на початковому етапі функціонування та представлено мету діяльності сучасного закладу: реалізація права на освіту дітей з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку, їх інтеграція у суспільство шляхом здійснення комплексних реабілітаційних заходів, спрямованих на відновлення здоров’я, здобуття освіти відповідного рівня, розвиток та корекцію порушень психофізичного розвитку. Розглянуто матеріально-технічне та кадрове забезпечення закладу, що сприяють ефективній його діяльності, зокрема, 94% педагогів Центру мають спеціальну освіту; Центр забезпечений обладнанням, якого потребують діти з різними порушеннями психофізичного розвитку, що забезпечує можливість їх максимального розвитку, корекції порушень та реабілітації. Представлено контингент вихованців Центру, його структурні підрозділи, специфіку формування класів(груп); шляхи реалізації корекційно-розвиткової складової навчальних планів освітніх програм залежно від категорії порушення психофізичного розвитку.