‟Педагогічний стрінгінг” як інноваційний напрям корекції кистьового предметного праксису в дітей із особливими освітніми потребами - Єфименко, Микола (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті представлено інноваційний напрям розвитку та корекції кистьового (пальцевого, зорово-моторного) предметного праксису у дітей раннього, дошкільного та молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами. Суть методики педагогічного стрінгінгу полягає у використанні можливостей різних коректних для дітей видів мотузок, шнурів, тасьми, джгутів та спеціальних вправ із ними для корекції існуючих порушень кистьових функцій. Педагогічний стрінгінг дозволяє успішно коригувати основні види кистьового праксису: силового, координаційного та швидкісного. Зокрема, це стосується таких типових порушень: підвищений м’язовий тонус, тугорухливість у суглобах кисті та передпліччя; зниження сили кисті та рук, порушення координації кистьових рухів; гіпотонія м’язів, гіперрухливість в суглобах, слабкість предметно-практичних кистьових проявів, загальна слабкість плечового поясу та рук тощо. Констатувальний педагогічний експеримент за участю 24 дітей дошкільного віку із ООП попередньо показав позитивні зрушення в показниках їхнього ручного предметного праксису завдяки застосуванню методики педагогічного стрінгінгу.