Застосування кейс-методу в підвищенні інклюзивної компетентності педагогів закладів загальної середньої освіти - Прядко, Любов (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
У статті представлено та розкрито особливості застосування кейс-методу в підвищенні інклюзивної компетентності педагогів закладів загальної середньої освіти. Інклюзивна компетентність вимагає високого рівня підготовленості, професіоналізму, творчості, не тільки володіння педагогічними знаннями, але і здатності застосовувати їх у нестандартних ситуаціях, які часто виникають у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Такого рівня інклюзивної компетентності, який дозволить вчителю ефективно здійснювати власну професійну діяльність в умовах спільного навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами та їх нормотиповими однолітками. Забезпечення психолого-педагогічного супроводу вчителів та асистентів-вчителів, індивідуальної підтримки навчальної діяльності кожного слухача під час дистанційного навчання потребує зміни позиції викладача з інформатора, транслятора знань, контролера на консультанта, модератора, тьютора, фасилітатора. Кейс-метод представлено як систему ситуаційних вправ. що дає змогу наблизити курси підвищення кваліфікації вчителів та асистентів учителів до вирішення реальних практичних ситуацій. Він сприяє розвитку винахідливості, вмінню вирішувати проблеми, розвиває здібності проводити аналіз і діагностику проблем. Зазначено, що викладач виступає в ролі координатора роботи, не нав’язує свою точку зору, але спрямовує думку слухачів курсів підвищення кваліфікації у потрібному напрямку за допомогою навідних запитань. Кейс-метод постійно активізує увагу слухачів, формує самостійність мислення та цілеспрямованість особистості, що в умовах європейської та світової інтеграції забезпечить реалізацію професійного та інтелектуального потенціалу. Описано основні типи кейсів: кейс-випадок, кейс-вправа, кейс- ситуація та проілюстровано прикладами із практики.