Тренінгова програма протидії насильству в родинах осіб з інвалідністю - Саранча, Ірина (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2025)
У статті проаналізовано сучасний стан державного захисту осіб з інвалідністю щодо протидії та захисту від насилля. Розглянуто основні базові нормативно-правові документи, які регулюють несення відповідальності за акти насилля та основні види насилля. За результатами аналізу теоретичної бази було розроблено тренінгову програму протидії насильства стосовно осіб з інвалідністю в їхнiх родинаx. Програма спрямована на осіб з інвалідністю, які мають бажання проявити себе у ролі тренерів для проведення тренінгів за принципом «рівний- рівному». Дана програма тренінгу складається з основного модуля, який містить загальні аспекти проблеми насильства і основи ведення тренінгів. Основний модуль складається з трьох частин: Теоретична частина включає тексти з окремих тем для тренерів, посилання на міжнародні документи, статті дослідників. Практична частина включає вправи для кожної теми. Роздаткові матеріали розроблені спеціально для використання учасниками в ході практичних вправ тренінгу. Ці матеріали містять інформацію та інструкції, необхідні для виконання вправ. Зроблено висновок, що в Україні недостатня увага приділяється просвітницькій діяльності щодо протидії насильства по відношенню до осіб з інвалідністю в їхнiх родинах та залученню осіб з інвалідністю до тренінгової діяльності.