Корекційно-розвиткові послуги для дітей з освітніми труднощами під тиском війни - Ніколенко, Людмила (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
Стаття порушує питання корекційно-розвиткових послуг дітям з освітніми труднощами в умовах воєнних дій. Автор звертає увагу, що якість цих послуг залежить від стану суб’єктивного благополуччя основних учасників корекційно- розвиткового процесу: спеціалістів, батьків та дитини. Знижений рівень суб’єктивного благополуччя через воєнний стан в Україні значною мірою впливає на організацію корекційно-розвиткової роботи. Шляхом опитування виявлено спільні для всієї території України проблеми і деяку специфіку у прифронтових регіонах. Визначено завдання і напрями вдосконалення корекційно- розвиткових і психолого-педагогічних послуг дітям з освітніми труднощами, з акцентом на прифронтових регіонах: ґрунтовне обов’язкове навчання спеціалістів IT-технологіям та технологіям АІ; трансформація корекційно-розвиткових занять у напрямі стабілізації психоемоційного стану дитини; наповнення дидактичного матеріалу новим україномовним психологічно безпечним змістом; налагодження психологічної фасилітації спеціалістів, котрі надають психолого- педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям з освітніми труднощами.