Розвиток діалогічного мовлення у дітей дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення - Стахова, Лариса; Поваляшко, Наталія (Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 2024)
Стаття присвячена проблемі розвитку діалогічного мовлення в дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення. З метою визначення рівня розвитку діалогічного мовлення проведено вивчення вміння дитини налагоджувати контакт з незнайомцем, вести та підтримувати розмову, вільно спілкуватися з дорослим, використовувати мовленнєвий етикет, розуміти запитання різних типів та відповідати на них, послідовно і самостійно вести розмову, повно та змістовно поєднувати компоненти діалогу, використовувати правильно побудовані мовленнєві конструкції. Представлено результати первинного вивчення рівня розвитку діалогічного мовлення дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення та вторинного обстеження дітей після цілеспрямованого використання в корекційному процесі сюжетно-рольової гри. Визначено мовленнєві уміння, формування та удосконалення яких відбувалось під час корекційної роботи з розвитку діалогічного мовлення дітей із загальним недорозвитком мовлення засобом сюжетно-рольової гри, умови проведення сюжетно-рольової гри, систему дидактичних завдань використання сюжетно-рольових ігор, що сприяє розвитку різних пізнавальних процесів у дітей, наведено приклади сюжетно-рольових ігор.