МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ТА СТИМУЛЯЦІЇ ВИМОВИ ФОНЕМ

Автор(и)

  • Н.С. Гаврилова Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2413-2578.2019-13.18-36

Ключові слова:

стимуляція вимови фонем, шляхи формування правильної артикуляції фонем, порушення вимови фонем, прийоми постановки звуків мовлення

Анотація

Проблема постановки звуків мовлення та стимуляції їх вимови у дітей не нова, проте у ній залишається багато недостатньо вирішених питань, Зокрема, одним із них є вибір стратегії проведення логопедичної корекції. В останні роки почали застосовувати нові прийоми з метою розв’язання цієї проблеми, що зумовило також потребу їх нової систематизації. Отож у статті ми постаралися розкрити ці два питання.
Шляхом анкетування було виявлено труднощі, з якими зустрічаються логопеди в процесі формування вимови фонем, а також їх потреби у подальшому удосконаленні професійних навиків. А отже це вказує на те, що визначена нами проблема залишається актуальною. З метою її розв’язання було визначено та описано 8 груп прийомів постановки звуків мовлення, що суттєво розширює уже представлений у дослідженнях різних науковців досвід. А також за результатами спостереження та результатами проведеного експериментального навчання описано 4 групи дітей з диференційованими мовленнєвими, моторними та емоційними характеристиками шляхи формування правильної вимови фонем у яких були різними.

Біографія автора

Н.С. Гаврилова, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

кандидат психологічних наук, доцент кафедри логопедії та спеціальних методик Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Посилання

Богомолова А.И. (1971) Нарушения произношения у детей. Москва: Просвещение.

Ефименкова Л.Н. (1987) Коррекция звуков речи у детей. Москва: Просвещение.

Краєвський Р.Г. (1060) Порушення мови та їх усунення. Київ: “Радянська школа”.

Ласточкіна О.В. (2018) Використання комп’ютерних технологій у професійній діяльності логопеда. Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки): збірник наукових праць. Вип.12 / за ред. О.В. Гаврилова, В.М. Синьова. Камянець-Подільський: ПП Медобори-2006. 169-178.

Обухова Т.И. (2011) Воспитание и обучение детей

http://aqce.com.ua/ Actual problems of the correctional education

дошкольного возраста с нарушениями слуха: учеб.-метод. пособие для педагогов учреждений дошк. образования. Минск: Адукацыя і выхавание.

Правдіна О.В. (1969) Логопедия. Москва: Просвещение.

Савченко М.А. (2007) Методика виправлення вад вимови фонем у дітей. 3-є видання, доповнене. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан.

Соботович Е.Ф. (2015) Недостатки звукопроизношения у детей дошкольного возраста и методы их преодоления. Вибрані праці з логопедії. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго. 138-169.

Соботович Е.Ф. (2006) Содержание логопедической работы по устранению нарушений звукопроизношения у детей дошкольного возраста. Теорія і практика сучасної логопедії. Збірник наукових праць. Київ: Актуальна освіта. 3. 107-119.

Федорович Л.О. (2007) Постановка звуків у вимові дітей дошкільного віку. Кременчук: Християнська Зоря.

Шеремет М.К., Ревуцька О.В. (2009) Логопедія (корекційна робота при дислалії): Навчальний посібник. Київ.

Хватцев М.Е. (1961) Логопедическая работа с детьми дошкольного возраста. Москва: Учпедгиз.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-11

Номер

Розділ

Статті