КОГНІТИВНО-КОМПЕТЕНТНІСНИЙ КОМПОНЕНТ ГОТОВНОСТІ АСИСТЕНТІВ УЧИТЕЛІВ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ КОМАНДНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В УМОВАХ ІНКЛЮЗІЇ

Автор(и)

  • З.П. Ленів Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2413-2578.2019-13.110-122

Анотація

Статтю присвячено проблемі формування когнітивно-компетентнісного компоненту готовності майбутніх асистентів учителів до реалізації командної взаємодії в забезпеченні інклюзивного навчання дітей із особливими освітніми потребами (ООП). Проаналізовано існуючі закордонні та вітчизняні науково-практичні та теоретико-методологічні напрацювання з проблеми дослідження. Розкрито доцільність формування готовності означених фахівців до реалізації командної взаємодії в умовах закладу загальної освіти з інклюзивним та інтегрованим навчанням. Висвітлено сутність когнітивно-компетентнісного компоненту на основі сучасних психолого-педагогічних досліджень, що стосуються розробки компетенцій і компетентностей фахівців, які забезпечують реалізацію інклюзії. Визначено показники означеного компоненту за SMART-інформаційним і за стратегічно-співтворчим критеріями. Їх покладено в основу розробки діагностичних матеріалів (тестів, опитувальників, он-лайн анкет), використання яких у процесі психолого-педагогічного експерименту дало змогу отримати відповідні емпіричні дані для диференціації студентів за рівнями професійної готовності. Отримані дані дослідження засвідчили необхідність вдосконалення системи підготовки асистентів учителів у закладах вищої освіти.

Біографія автора

З.П. Ленів, Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри логопедії та логопсихології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова

Посилання

Журенко, Л.О. (2016). Формування професійної компетентності майбутнього вихователя дошкільного закладу в педагогічному університеті. Вища і середня школа в умовах сучасних викликів: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 150-154.

Головань, М.С. (2008). Компетенція і компетентність: досвід теорії, теорія досвіду. http://uabs.edu.ua/images/stories/docs/K_VM/Holovan_03.pdf.

Каб. Мін. України. (2012, лип. 18). Постанова №635, Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 і від 14 червня 2000 р. № 963. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/635-2012-%D0%BF.

Ленів, З.П. (2018). Формування професійної готовності фахівців до роботи в інклюзивному освітньому просторі початкової школи. Обрії: науково-педагогічний журнал, 2 (47), 57-61.

Луценко, І.В. (2017). Організаційно-педагогічні умови діяльності асистента вчителя в інклюзивному навчальному закладі. Автореф. дис... канд. пед. наук: 13.00.03. Київ.

Малишевська, І.А. (2019). Теоретико-методичні основи підготовки фахівців психолого-педагогічного профілю до роботи в умовах інклюзивного освітнього середовища. Автореф. дис... д-ра пед. наук: 13.00.03. Київ.

Мартинчук, О.В. (2015). Зміст і структура професійних компетентностей майбутнього вчителя-логопеда. Педагогічна освіта: теорія і практика. Психологія. Педагогіка, 24, 77-83.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-11

Номер

Розділ

Статті