ДО ПРОБЛЕМИ ВРАХУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ СТИЛЬОВИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ ПСИХОФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ СПЕЦІАЛЬНИХ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ

Автор(и)

  • В.В. Ляшко Херсонський державний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32626/2413-2578.2019-13.134-144

Анотація

В статті висвітлюється проблема підготовки дітей з інтелектуальною недостатністю до самостійного життя і необхідності формування у них основних життєвих компетентностей в умовах спеціальних освітніх закладів. Становлення в дитини з порушеннями розвитку, зокрема у дитини з інтелектуальними порушеннями, індивідуального стилю діяльності на основі механізмів компенсації та корекції є важливим напрямком підвищення ефективності її навчання, діяльності, соціалізації, формування життєвих компетентностей, корекційно-розвивального впливу та підготовки до самостійної життєдіяльності.
Діти з інтелектуальною недостатністю характеризуються загальними та специфічними закономірностями розвитку, що відповідають своєрідній структурі їх дефекту, індивідуально-типологічними особливостями психофізичного розвитку та його відхилень. Це зумовлює особливості виконання дітьми навчально-трудових завдань, навчання, засвоєння соціальних норм, формування життєвих компетентностей.

При цьому упродовж життя у них формується свій індивідуальний стиль діяльності зумовлений особливостями нервової системи та порушенням розвитку, який має компенсаторне та адаптивне значення для ефективного виконання діяльності трудової та навчальної, складається індивідуально-своєрідна система прийомів діяльності, у якій реалізуються сприятливі можливості учнів, а слабо виражені особливості компенсуються більш вираженими або розвиваються до необхідного рівня. Ця система прийомів, що забезпечує успішне виконання діяльності, утворює індивідуальний стиль діяльності.

Біографія автора

В.В. Ляшко, Херсонський державний університет

кандидат психологічних наук, доцент кафедри корекційної освіти Херсонського державного університету

Посилання

Акимова, М.К. (2002) Психофизиологические особенности индивидуальности школьников. Учет и коррекция. М.: ACADEMI.

Выготский, Л.С. (1983) Основы дефектологии. (Собрание починений: в 6-ти т.) /под ред. Т.А.Власовой. – М.: Педагогика.

Ильин, Е.П. (2001) Дифференциальная психофизиология. Санкт-Петербург: «Питер».

Климов, Е.А. (1969) Индивидуальный стиль деятельности в зависимости от типологических свойств нервной системы: К психологическим основам научной организации труда, учения, спорта. Казань: изд-во Казан. ун-та.

Маствилискер,Э.И., Дикопольская, Г.Е. (1976) Некоторые условия формировния индивидуального стиля в решении учебных задач у дошкольников. Темперамент (системное исследование); под. ред. В.С.Мерлина. – Пермь.

Мерлин, В.С. (1986) Очерк интегрального исследования индивидуальности. М.: «Просвещение».

Хохліна, О.П. (2000) Психолого-педагогічні основи корекційної спрямованості трудового навчання учнів з вадами розумового розвитку. К.: Пед. думка.

Щукин, М.Р. (1990) Психологические основы индивидуального подхода к учащимся в процессе производственного обучения: [методическое пособие для ПТУ]. М.: Высшая школа.

Щукин, М.Р. (1984) Структура индивидуального стиля трудовой деятельности. Вопросы психологии,6, 26–32.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-11

Номер

Розділ

Статті