ПРОГРАМА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ПОБУТОВИХ НАВИЧОК У ДІТЕЙ З ПОМІРНИМ ТА ТЯЖКИМ СТУПЕНЕМ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОРУШЕННЯ

Автор(и)

  • Ю.В. Галецька кандидат педагогічних наук, асистент кафедри логопедії та спеціальних методик Кам’янець- Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Кам’янець-Подільський, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8096-3242

DOI:

https://doi.org/10.32626/2413-2578.2019-15.44-56

Ключові слова:

соціально-побутове орієнтування, програма формування соціально-побутових навичок, діти з помірними та тяжкими інтелектуальними порушеннями

Анотація

У статті здійснено опис результатів формувального експерименту із впровадження програми із соціально-побутового орієнтування та корекційно спрямованої методики формування соціально-побутових навичок у дітей з помірними та тяжкими інтелектуальними порушеннями. Доцільність запровадження розробленої нами програми та спеціальної методики формування навичок самообслуговування була підтверджена експериментально (у вихованців діагностується переважно достатній та низький рівень, діти частково володіють навичками самообслуговування, потребують допомоги під час їжі, одягання і роздягання, при виконання доручень та нескладної робити потрібен контроль). Порівняння  рівнів сформованості соціально-побутових навичок у дітей з помірними та тяжкими інтелектуальними порушеннями експериментальної та контрольної групи до і після дослідного навчання  показало ефективність запровадження спеціальної методики формування соціально-побутових навичок. Після дослідного навчання в експериментальній групі втричі більше дітей знаходяться на високому рівні сформованості соціально-побутових навичок. Ці діти виконують самостійно операції з напрямків: навички прийому їжі, навички особистої гігієни, навички одягання, побутові навички. У вихованців спостерігається зацікавленість до власної діяльності та дій інших дітей, вони можуть пояснити свою діяльність.

Посилання

Гаврилов, О. (2010). Особливі діти в закладі і соціальному середовищі. Кам’янець-Подільський: Аксіома.

Галецька, Ю. (2013). Особенности использования системы пиктограмм в процессе формирования социально-бытовых навыков у детей с умеренной и тяжелой умственной отсталостью // Szkola specjalna, № 3.

Гіренко, Н. (2011). Соціально-побутове орієнтування в допоміжній школі. Слов’янськ. Лисовская, Т. (2010). Воспитание и обучение детей с умеренной и тяжелой интеллектуальной недостаточностью. Минск: БГПУ.

Пишчек, М. (2006). Руководство по работе с детьми с умственной отсталостью. СПб: Речь.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-08

Номер

Розділ

Статті