ПРОФОРІЄНТАЦІЙНА РОБОТА З ДІТЬМИ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ

Автор(и)

  • Т.О. Докучина

DOI:

https://doi.org/10.32626/2413-2578.2019-14.92-100

Анотація

У статті розглядається проблема профорієнтаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. Обґрунтовано, що здійснення профорієнтаційної роботи є важливим завдання сучасного закладу освіти. Впровадження інклюзивного навчання передбачає удосконалення системи профорієнтаційної роботи, зокрема оновлення організаційно-методичного підходу щодо її здійснення з учнями з особливими освітніми потребами. Визначено, що профорієнтаційна робота має декілька компонентів (професійна діагностика, професійне інформування, професійне консультування, професійний вибір та професійна адаптація), реалізація яких в умовах інклюзивного навчання має специфіку, що обумовлено наявністю особливих освітніх потреб учнів. На основі аналізу літературних джерел визначено умови успішного здійснення профорієнтаційної роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзії. Встановлено, що основними напрямами реалізації завдань профорієнтаційної роботи в умовах інклюзивного навчання є: робота з учнями з особливими освітніми потребами з урахуванням категорії порушень психофізичного розвитку та потреб ринку праці; співпраця з професійно-технічними та вищими закладами освіти, службами зайнятості, роботодавцями; залучення батьків до співпраці. 

 

Біографія автора

Т.О. Докучина

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри корекційної педагогіки та інклюзивної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка

Посилання

Алексеев, О.Л., Алексеева, Д.В. (2007) Профессиональное образование инвалидов по зрению. Екатеринбург: Издатель Калинина Г.П.

Бажмін, В.Б. (2001) Роль професійної орієнтації підлітків з інвалідністю в системі комплексної роботи корекційно-реабілітаційних установ в Миколаївській області. Збірник наукових праць Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія: «Соціально-педагогічна». 17. 20-27.

Закатнов, Д.О. (2009) Стан і проблеми професійної орієнтації. Професійно-технічна освіта: інноваційний досвід, перспективи. 6. 173–179.

Миронова, С.П. (2015) Корекційна психопедагогіка. Олігофренопедагогіка. Кам’янець-Подільський: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка.

Міненко, В. (2012) Профорієнтація молоді як механізм формування свідомого професійного вибору. Теорія та практика державного управління. 2. 388-394.

Мирошніченко, Н.О. (2017) Соціально-педагогічна профорієнтація молоді з інвалідністю в умовах реабілітаційного закладу. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 11: Соціальна робота. Соціальна педагогіка. 23. 62-68.

Постанова Кабінету міністрів України від 17 вересня 2008 р. № 842 «Про затвердження Концепції державної системи професійної орієнтації населення» https://xn--80aagahqwyibe8an.com/download/ postanova-vid-veresnya-2008-842-pro-2008-6921.html.

Ігнатович, О.М. (2014) Професійна орієнтація. Кіровоград: Імекс-ЛТД.

Садовий, М.І. (2014) Особливості трудового виховання і профорієнтації в умовах нової парадигми освіти. Наукові записки. 125. 32-37.

Синьов, В.М. (2009) Корекційна психопедагогіка. Олігофренопедагогіка. Ч. 2. Навчання і виховання дітей. Київ: Видавництво НПУ імені М.П. Драгоманова.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-13

Номер

Розділ

Статті